1 Şubat 2010 Pazartesi

KARAMAZOV KARDEŞLER

karamazov kardeşler-karamazof kardeşler-rus edebiyatı-karamazo kardeşler-karamazovkardeşler-karamazov kardesler-dostoyevski karamazov kardeşler-karamazov kardeşler dostoyevski-realist roman-realist eser-gerçekçi roman-gerçekçi rus edebiyatı-rus gerçekçilik akımı


Fedor Pavloviç Karamazov etrafında pek sevilmeyen bir toprak sahibi zengindir.O basit bir kişiyken zengin bir kızla evlenerek servete konmuş ama zavallı eşine hayatı zindan ederek onu bahtsız etmiş ve kısa sürede ölümüne neden olmuştur.ikinci bir evlilik yapmış ve o eşine de mutluluk getirememiş, bilakis ahlaksız bir hayat sürerek o kızcağızın da ölümünden sorumlu olmuştur.Fakat birgün kumarcı ve şehvet düşkünü adam vahşice öldürülür.Geride kendi soyadını taşıyan fakat farklı annelerden doğan biri gayri meşru olmak üzere dört oğlan çocuğu bırakır.Biri hayatın zevklerine düşkün olan subay oğlu Dimitri, diğeri felsefi sorgulamalar peşinde olan gazeteci yazar oğlu İvan,en küçükleri ise kendini kliseye adamış gözüken Alyoşa'dır.

Kendilerini Karamazov olarak gören öz kardeşlerin üçü de kendine özgü karakter özelliklerine ve arzularına sahiptirler; Dmitri bedeni, İvan aklı, Alyoşa ise ruhu temsil eder. Dört kardeş de aşağılık babalarına karşı duyduğu yoğun, kontrolsüz öfke ve intikam duygularıyla hareket ederler ve babalarının vahşice öldürülmesinden sorumlu tutulurlar.

Dostoyevski’nin kendi yaşamıyla pek çok paralellik taşıyan bu romanı, hem bir aile dramı, hem bir cinayet romanı, hem de eşsiz bir felsefi metin olarak nitelendirilebilir. Okuru 19. yüzyıl Rusya’sına götüren bu dev eser, edebiyat kadar psikolojide de kendini özel bir yer edinmiştir. Roman boyunca yazarlarla birlikte okur da insanlığın, yaşamın ve Tanrı’nın gerçekliğinin izini sürer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder